Samba de roda with Tambor Vivo  in Latin Folk night II(photo by Jana Ruf)

SAMBA DE RODA

Samba de roda on samban perinteisin muoto ja kotoisin Bahian osavaltiosta, tarkemmin Reconcavon alueen maaseudulta. Samba de rodalla on vahvat afrikkalaiset juuret ja se on yksi tärkeimmistä afrobrasilialaisen kulttuurin ilmentymistä. Muut samban tyylilajit, kuten Rion karnevaalisamba, ovat kehittyneet samba de rodasta. Samba de rodalla on vahva yhteys myös afrobrasilialaiseen candomblé-uskontoon ja capoeiraan.

Samba de rodassa yhdistyvät musiikki, tanssi, runous ja juhla. Olennaista on piiri eli roda, joka muodostuu soittajista, laulajista ja tanssijoista. Tyypillisiä soittimia samba de rodassa ovat atabaque-rummut, pandeiro eli tamburiini, pientä kitaraa muistuttava viola machete sekä lautanen ja veitsi. Lauluissa solisti ja kuoro vuorottelevat kuten perinteiseen afrikkalaiseen tyyliin kuuluu. Sanoitukset kertovat yleensä arkielämästä maaseudulla, uskonnollisista pyhimyksistä tai rakkaudesta ja naiskauneudesta. Piiriin osallistuvien rytmikäs taputus säestää laulua, soittoa ja tanssia.

Samba de rodassa ei ole koreografiaa vaan tanssi perustuu improvisaatioon. Kuka tahansa voi mennä piirin keskelle tanssimaan, mutta tanssi on yleensä melko naisvaltaista kun taas miehet hoitavat soittopuolen. Joskus piirin keskellä on vain yksi naistanssija, joskus puolestaan mies-naispari. Tanssijat leikittelevät keskenään tanssiaskeleilla ja kommunikoivat eleillä ja ilmeillä. Olennainen hetki tanssissa on ”umbigada” eli liike, jossa tanssijoiden navat koskettavat toisiaan. Sillä piirin keskelle haluava naistanssija ”ostaa” paikan piirin keskellä olevalta naistanssijalta ja ottaa sen jälkeen piirin haltuunsa. Napojen kosketus ilmentää hedelmällisyyttä ja rikkautta.

Samba de roda valittiin Unescon aineettomaksi maailmanperinnöksi vuonna 2005. Samba de rodassa energia on mieletön ja siihen jää täysin koukkuun!

Samba de roda by Tambor Vivo in the Noite do Forró, 18.2.2017, Lavaklubi Helsinki Finland